Palvelinten hallinta – kurssityö sekä h6

Kurssityön tehtävänä oli asentaa jokin vapaasti valittava ohjelma  Saltin kautta. Valitsin aiheekseni pilvipalvelu NextCloudin asentamisen.

Ohessa linkki projektiin GitHubissa:

https://github.com/Miikkb/nextcloudwithsalt

Tässä myös video, missä esittelen lyhyesti tilan toiminnan:

c) Käyttäjäryhmä:

Moduuli sopii henkilöille, jotka haluavat testimielessä kokeilla oman pilvipalvelun asentamista. Tilaa on myös hyödyllistä käyttää tilanteissa, missä tarvitaan pikaisesti pilvipalvelutilaa, kuten esimerkiksi tilanteessa, jossa pitää siirtää tiedostoja netin välityksellä.

Lopuksi lyhyt tekstiarvostelu luokkatoverin moduulista: https://github.com/kristiansyrjanen/teamspeak3-salted, Kristian Syrjäsen TeamSpeak 3 palvelimen asennus.

Heti aluksi tilasta voi sanoa, että README.md selittää sen toiminnan ja tekoprosessin hyvin. Ei jää epäselväksi, mitä tila oikeasti tekee. Asennusprosessi etenee loogisessa järjestyksessä, ensiksi asennetaan ja konfiguroidaan asennukseen tarvittavat ohjelmat, eli siis salt-master ja salt-minion.

Ennen itse TeamSpeakin asennusta tila varmistaa, että palomuuri on asennettu, ja syöttää omat porttitietonsa hyväksyttyjen listalle. Tiedot lisätään mielenkiintoisesti .rules tiedostoina, eikä vain komentoriville syötettävinä komentoina, kuten esim. sudo ufw allow xxxx.

Kristianin tila hoitaa TeamSpeakin asennustiedostojen käsittelyn paljon järkevämmin kuin minä omassa tilassani. Erona tosin se, että itse yritin hoitaa sitäkin salt staten kautta, kun taas Kristian tekee sen bash-skriptin kautta, jolloin se näyttäisi olevan yksinkertaisempaa.

Koko prosessi näyttää tilan kautta melko vaivattomalta. Asennus on tehty helpoksi. Se on hiukka erikoista, että asennus toimii vain livetikulta, mutta ilmeisesti sitä on yritettykin korjata melkolailla.

Tila näyttäisi toimivan oikein siitä huolimatta. Kehitysmahdollisuutena tietysti se, että tilan voisi ajaa muullakin koneella kuin livetikulla.

This entry was posted in Uncategorised. Bookmark the permalink.

3 Responses to Palvelinten hallinta – kurssityö sekä h6

  1. Pingback: Korvaava harjoitus – moduuliarviointi – Linux-palvelimet & palvelinten hallinta

  2. Allah says:

    erittäin hienoa työtä miikka!

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.