Linux palvelimet h6

Alkuperäinen päivämäärä: 5.3.2018

H6

terokarvinen.com/2017/aikataulu-–-linux-palvelimet-ict4tn021-7-ti-ja-6-to-alkukevat-2018-5-op#h6

 

Harjoituksessa 6 tehdään seuraava: Kirjoita ja suorita “Hei maailma” kolmella kielellä. Asenna tarvittavat ympäristöt.

 

Aion suorittaa tehtävän kielillä C:llä, Pythonilla ja Perlillä. Aluksi varmistetaan, että kaikki koodien ajamiseen tarvittavat ohjelmat on asennettu.

Tiedän ennestään, että nykyisin käytettävä Pythonin versio on versio 3, joten komennolla sudo apt-get install python3 saamme Pythonin asennettua, mutta käykin ilmi että tarvittava ohjelma onkin Xubuntussa jo valmiina.

Seuraavaksi asennetaan C kääntäjä. C:stä en tiedäkkään kääntäjän nimeä, sillä sudo apt-get install c ei ole mikään, ja tabulaattorista tulevia ehdotuksia on reilut 1600. Konsultoidaan siis internettiä: http://www.codecoffee.com/tipsforlinux/articles/18.html. Ohjekomennoissa näkyy ajettavana ohjelmana gcc, joten kokeillaan onnea sen kanssa. Asennus menee läpi, testataan sen toimivuus myöhemmin.

Yhtälailla Perl asentuu komennolla sudo apt-get install perl. Perl on näköjään kuitenkin asennettu Xubuntuun valmiiksi, kuten Pythonin kohdalla.

 

Aloitetaan ohjelmien kirjoittaminen. Ensiksi luodaan käyttäjän kotihakemistoon tiedosto pythonhw, python hello world. Tiedostoon kirjoitin seuraavan koodin:

KuoeloS

Tiedoston nimeämisessä kannattaa tietääkseni olla tarkkana, .py pääte vaaditaan, mikäli haluaa kääntäjän toimivan. En kuitenkaan ole ihan täysin varma tästä. Joka tapauksessa nimetään tiedosto pythonhw.py:ksi.

Kokeillaan koodin kääntämistä. Arvelen, että kääntäjä toimii niinkin helposti, että python3 pythonhw.py.

LsELFiD

Ja sehän onnistuu. Siirrytään siis seuraavaan kohtaan, C:hen. Tässä kohtaa minulla loppuu ennakkotietämys kesken, ja konsultoin C:n käyttöopasta osoitteesta https://www.programiz.com/c-programming/examples/print-sentence. Tekstitiedostoon kirjoitan seuraavan tekstin:

WO4iN4s

Tiedosto on tässäkin tapauksessa syytä nimetä oikein, joten nimetään tiedosto chw.c:ksi, eli c hello world.

C-kääntäjä toimii luultavasti samalla tavalla kuin Pythoninkin, joten kokeillaan komentoa gcc chw.c. Samalla tulemme testanneeksi onko gcc oikeasti oikea ohjelma.

azNJ8Rz

Gcc on selkeästi oikea ohjelma, mutta koodissa on näköjään virheitä. Laiskuuttani koitin oikaista ja jättää ohjeessa mainitun rivin #include <stdio.h>. Pakko nöyrtyä ja lisätä pätkä koodiin.

Uudelleen ajettuna homma menee läpi, jonka jälkeen kansioon ilmestyy a.out tiedosto. Oppaan mukaan ohjelma olisi pitänyt nimetä ensin lisäämällä komentoon -o sekä ohjelman nimi. Poistetaan a.out komennolla rm a.out, ja syötetään komento  gcc -o chw chw.c. Käännös toimii jälleen, jonka jälkeen ohjelma voidaan ajaa komennolla ./chw.

HPJZDHL

Lopputulos näkyy vähän oudosti, mutta se toimii.

Lopuksi siirrytään Perliin. Perl ei myöskään ole minulla ennestään tuttu, joten käytän seuraavaa opasta: https://www.thegeekstuff.com/2009/09/perl-hello-world-example-how-to-write-and-execute-perl-program-on-unix-os/

Oppaan mukaan luodaan tiedosto perlhw.pl.

5eDQIqa

Kääntäjä toimii samalla tavalla kuin aiemmatkin, perl perlhw.pl.

ih5VwZg

Perlikin siis toimii.

Tässä tämän viikon tehtävät. Alla lähdeluettelo.

 

https://en.wikibooks.org/wiki/Non-Programmer%27s_Tutorial_for_Python_3/Hello,_World

http://www.codecoffee.com/tipsforlinux/articles/18.html

https://www.programiz.com/c-programming/examples/print-sentence

Perl Hello World Example: How To Write and Execute Perl Program on Unix OS

This entry was posted in Uncategorised. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.